Portfolio

Private Equity Firm

  • Location

    San Francisco, CA
  • Architect

    Gensler
  • Duration

    9 months
  • Size

    22,000


Fisher completed the build out of an impressive multi-floor office for a private equity company in an iconic, Class A office building in San Francisco’s financial district. During the multi-year pre-construction phase, our team worked closely with the client’s consultants to refine the design and to develop creative, value engineering solutions. Part of the project’s scope was an ambitious building envelope expansion. The existing top floor had a significantly smaller floor plate than lower levels; instead it featured a large, underutilized terrace extending around the perimeter of the building. The conceptual design expanded the glass line nine feet further than the original. To expand the footprint, Fisher needed to raise the terrace level by two feet. However, since this space is 300 feet above street level in an occupied building with no available shafts, concrete was not an option. Fisher worked with its subcontractors to design a CMU stem wall with a metal deck and an innovative structural concrete sheeting product to bring the floor level up to match the existing adjacent floors. The project also included a glazing system that had sliding glass doors 9’-6”x19’-0”. In lieu of a conventional crane with a 340 foot boom, Fisher used a hand-built, roof-mounted crane and picked each piece of glazing and aluminum from the parking lane 22 stories below with no disruption to the tenants or public. Installation of the new envelope was again a challenge, as the fireproofing had to be abated and the fall potential was high. Fisher installed a temporary stud & densglass partition just outside the new glazing line that allowed the space between the old and new glazing to be abated in containment. The new structural elements and glazing were installed in a safe and controlled space. The crowning jewel to this spectacular space was an ornamental interconnecting
staircase. Fisher embraced a minimalist conceptual design for the stair, and performed the scope as design/build. This involved coordinating a hanging stair design with minimal profile stringers, seamless mill work, and a continuous fin screen element that extended 29 feet and mounted between three structural planes.